menü

Ne a bárányokat számolja!

Próbálja ki a Valindát!

Valinda

Az alvásról

Miért fontos, hogy jól aludjunk?

Az alvás létfontosságú szervezetünk egészséges működése szempontjából. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű alváshoz jutunk, azzal hozzájárulunk mentális és fizikai egészségünkhöz, így általános életminőségünkhöz és egészségünkhöz is.

Az, hogy hogyan érezzük magunkat ébredés után, főként azon múlik, hogy mi történik szervezetünkkel, miközben alszunk. Alvás során testünk pihen, feltölti energiakészleteit, ha pedig ebben zavar támad, azt bizony másnap alaposan megérezzük.

Ha egy éjszaka nem tudjuk magunkat kipihenni, másnap kimerültnek, tompának, feszültnek érezzük magunkat, azonban egy kiadós alvással javíthatunk a helyzeten – ha viszont az elalvással hetekig vagy akár hónapokig nehézségeink akadnak, az már akár súlyos betegségekhez is vezethet.

Az alvás elengedhetetlen agyunk megfelelő működése szempontjából. Amellett, hogy agyunk feltöltődik, és felkészül a következő napra, ilyenkor új idegsejti kapcsolatokat is létrehoz, és alvás közben tárolja mélyebben az aznapi élményeket, emlékeket is.

Számos tanulmány bizonyította már, hogy az alvás a tanulási képességekre is jótékony hatással van. Legyen szó nyelvtanulásról vagy egy matekvizsgáról, az alvás elmélyíti a tanultakat, és fokozza a problémamegoldási képességeinket. A minőségi pihenés hatására jobban tudunk figyelni, könnyebben hozunk döntéseket, és kreativitásunk is fokozódik.

Sajnos az alváshiány hatására csökken az előbb említett döntési és problémamegoldási képesség, nehezebben kontrolláljuk érzelmeinket és viselkedésünket, és kevésbé tudunk megbirkózni a stresszel. Nem csoda, hogy a súlyos alváshiányt kapcsolatba hozták már a depresszióval és más kedélybetegségekkel is.

Az alvás az egyik kulcs a fizikai egészséghez

Nemcsak mentális, fizikai egészségünk szempontjából is fontos az alvás. Az alváshiány fokozza a szívroham, a vesebetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát. A keveset alvók körében gyakoribb az elhízás is, melynek mértéke minden alvás nélkül töltött órával nő.

Utóbbira magyarázat, hogy alvás közben jelentős változások történnek szervezetünk anyagcseréjében. Éjszaka az éhségérzetért felelős hormon, a grelin termelése csökken, a teltségérzetért felelős leptiné pedig nő – ha nem alszunk eleget, ezek egyensúlya felborul, emiatt pedig másnap a szokásosnál is éhesebbnek érezzük magunkat, és jobban vágyunk a magas kalóriatartalmú ételekre.

Az alvás befolyásolja azt is, hogyan reagál szervezetünk az inzulinra, arra a hormonra, mely vércukorszintünket szabályozza. Az alváshiány hatására vércukorszintünk folyamatosan magasabb a normálisnál, ami növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát.

A test növekedése és fejlődése szempontjából kulcsfontosságú a rendszeres alvás, a gyermekek növekedéséért felelős hormonok termelése ugyanis az alvás mélyebb fázisaiban a legaktívabb. Ez persze a felnőttek szempontjából sem elhanyagolható: ez a hormon járul hozzá az izomtömeg növekedéséhez valamint a sérült, károsodott sejtek és testszövetek regenerálódásához.

Ahogyan egész testünk, úgy immunrendszerünk is igényli a pihenést. Alváshiány hatására szervezetünk védekezőrendszere nem tud megfelelően reagálni a testünket érő támadásokra, és fogékonyabbak leszünk a vírusos és bakteriális fertőzésekre is.

Aludjunk, ha jól akarjuk bírni a napot!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen, hogy jól bírjuk a következő nap fáradalmait: mentális kimerültség hatására nő a reakcióidőnk, nehezebben tudunk koncentrálni, és a hangulatunkra is kedvezőtlen hatással lehet.

Az alvás hiánya sokaknál vezethet az úgynevezett mikroalváshoz: ez azokat a néhány másodperces, rosszabb esetben néhány perces időszakokat jelenti, amikor úgy hisszük, ébren vagyunk, ám a valóságban, tudtunkon kívül elaludtunk. A mikroalvást nem tudjuk kontrollálni, és az esetek többségében, például egy előadáson nem is okoz problémát, azonban egy alváshiányos sofőrnél már súlyos következményekkel járhat.

Az alvászavarokat igenis komolyan kell venni!

Sokan nincsenek tisztában az alváshiány veszélyeivel, sőt, talán nem is tudják, ha valójában a szükségesnél jóval kevesebbet alszanak, a tüneteket pedig ráfogják a stresszes munkára, a fárasztó utazásokra vagy az időjárásra.

Ha általános kimerültséget, fáradtságot, gyengeséget, hangulatingadozást tapasztalunk, mindenképpen nézzünk a dolgok mögé, és vizsgáljuk meg, biztosítunk-e egyáltalán magunkat elegendő pihenést! Ha törődünk magunkkal, és nem sajnáljuk magunktól az alvást, testünk hálás lesz érte.

A fentiekben írt problémák, vagy bármely más, azoktól eltérő alvásprobléma esetén forduljon orvosához! A fentiekben található információk nem helyettesítik az orvos véleményét és diagnózisát!

A Valinda étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
A javasolt napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő tablettát nem szedhetik gyermekek.
Keresse a patikákban!