menü

Ne a bárányokat számolja!

Próbálja ki a Valindát!

Valinda

A valeriánáról

Idegi feszültség és alvási nehézségek esetén a valeriána (macskagyökér) az egyik széles körben használt növényi kivonat az elalvás segítésére. A valeriána hozzájárul az egészséges szívműködés és idegállapot fenntartásához, és segíti a relaxációt stresszes életmód esetén.

Az ősi Görögországban és Rómában a valeriánát mint gyógyító növényt használták. Hippokratész leírta terápiás felhasználását, és Galenus, a római orvos álmatlanságra is javasolta a II. században.1

A macskagyökeret a középkorban olyannyira nagyra tartották, hogy szinte minden gyógyító főzetbe került belőle. A későbbi századokban folyamatosan derültek ki a valeriána további előnyei, emiatt alkalmazták sebgyógyításra, légzési és emésztési panaszok esetén, görcsoldásra valamint nyugtalanság és stressz kezelésére.

Az orvosi macskagyökér, azaz a Valeriana officinalis főleg Európa és Nyugat-Ázsia nedvesebb vidékein gyakori, azonban nem igényel különleges körülményeket, ezért akár kertünkben is növekedhet.

Nevét jellegzetes, kellemetlen szagú gyökeréről kapta, melynek illatanyagai rendkívüli módon vonzzák a macskákat: házi kedvenceinkre izgató, bódító hatással van, hozzádörgölőznek, sokszor pedig el is fogyasztják.

1 Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J, eds.: Valerian root. In: Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Integrative Medicine Communications, 2000: 394-400.

A Valinda étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
A javasolt napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő tablettát nem szedhetik gyermekek.
Keresse a patikákban!